Tuesday, 22 September 2015

USAHAWAN CINCAU

CINCAU

Kata “cincau” sendiri berasal dari dialek Hokkiansienchau yang lazim dilafalkan di kalangan Tionghoa. Cincau sendiri di bahasa asalnya sebenarnya adalah nama tumbuhan (Mesone. spp.) yang menjadi bahan pembuatan gel ini. Cincau paling banyak digunakan sebagai komponen utama minuman penyegar serta mempunyai khasiat perubatan.(sumber : https://www.facebook.com/notes/indonesia-health-care-club/khasiat-luar-biasa-daun-cincau/227450997267473)

KETAHUILAH MANAFAAT CINCA UHITAM BAGI KESIHATAN ANDA

Manfaat cincau hitam cukup beragam. Cincau hitam sudah biasa digunakan dalam pengobatan tradisional untuk obat batuk, tekanan darah tinggi, diare, sembelit, menurunkan demam, mengobati panas dalam, menjaga kesehatan sistem pencernaan, mengatasi perut kembung, dan membantu mengobati malaria.(sumber : https://www.deherba.com/ketahuilah-manfaat-cincau-hitam-bagi-kesehatan-anda.html)

USAHAWAN CINCAU
SYARIKAT FITRAH FOOD SDN BHD
Fitrah (Cincau) adalah jenama Minuman Ringan yang terdiri daripada Minuman Cincau Herba. Fitrah (Cincau) adalah Jenama Islam yang diusahakan oleh Syarikat Fitrah Food Sdn. Bhd yang berpengkalan di Subang Jaya, Selangor. Syarikat Fitrah Food Sdn. Bhd dimiliki oleh orang Islam. (sumber : http://www.mukminbrands.com/tag/fitrah-food-sdn-bhd/)

Image result for cincau fitrah food sdn bhd


fitrah food 3

Penerajunya kini adalah Zulqadri Akhrin Abdullah dan Rabiatul Adawiyah Hasim,
selaku Pengarah Fitrah Food Manufacturing Sdn Bhd.
Di sebalik nama Fitrah terselit keinginan Allahyarham Hasim ketika itu yang mahu menjadikan pemprosesan cincau sebagai fardu kifayah.
Niatnya mahu mengeluarkan produk halal untuk kegunaan umat Islam di negara ini, apatah lagi proses pembuatannya memenuhi syariat.
Syarikat itu kini me­ngeluarkan tiga jenis produk membabitkan cincau segar, rumpai laut dengan lemon dan cincau manis di bawah jenama Fitrah.
Kini, syarikat itu mengeluarkan 16,000 botol sehari untuk botol bersaiz 500 liter dan 3,000 botol bagi bersaiz 1.5 liter.
Dalam tempoh setahun setengah lagi, syarikat itu dijangka memulakan operasi di bangunan baru yang kini dalam proses pembinaan di Nilai, Negeri Sembilan.


SYARIKAT ZIQRI FOOD (M) SDN. BHD.
Pengeluar minuman berasaskan cincau milik bumiputera Ziqri Food (M) Sdn. Bhd. (Ziqri Food), bakal memperkenalkan cincau berperisa buah laici, oren dan strawberi sepanjang bulan Ramadan ini, di dalam usaha syarikat itu mengembangkan lagi perniagaannya.



Pengerusi Eksekutifnya, Lt. (B) Bee Sham Ahmad berkata, usaha pengenalan perisa-perisa itu adalah sebagai alternatif kepada minuman yang sedia ada di pasaran, lebih-lebih lagi penerimaan masyarakat

terhadap produk keluarannya semakin meningkat sejak lima bulan lalu.
Katanya, dalam tempoh tersebut Ziqri Food berjaya membuat jualan lebih 350,000 botol minuman berasaskan cincau.
"Objektif syarikat adalah mengeluarkan produk dan dipasarkan oleh pengedar-pengedar. Terdapat lebih 100 orang pengedar kami di seluruh negara kecuali Sabah dan Sarawak," kata Bee Sham kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.
Ziqri Food yang ditubuhkan pada September 2013 dengan kos pelaburan lebih RM1 juta merangkumi mesin pembuatan di kilangnya yang terletak di bandar Seremban Selatan, Seremban dengan kemampuan menghasilkan sebanyak 12,000 botol minuman dalam sehari.
VIDEO TEKNIK MENGELUAR CINCAU

VIDEO TEKNIK MENGOLAH CINCAU

PELUANG PERNIAGAAN KEPADA BELIA DAN SISWAZAH
Kepada belia dan siswazah lengkapkan diri dengan pengtahuan teknikal mengeluarkan produk seperti produk kicap. Mulakan perniagaan secara kecilan, kemudian pohonlah kemudahan dana yang sediakan untuk mengembang perniagaan seperti dana-dana berikut:-

DANA BELIA 1MALAYSIA
Dana Belia 1Malaysia yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi peluang kepada anak muda atau golongan belia meningkatkan kreativiti dan potensi diri serta pada masa sama, berkongsi segala-galanya dengan masyarakat. dana itu akan menjadi pemangkin kepada generasi muda untuk menunjukkan kualiti kepimpinan seawal mungkin selari dengan gagasan 1Malaysia. Secara dasarnya, ia adalah satu idea yang perlu kita lakukan sebagai insentif kepada belia menjalankan projek pilihan mereka selagi ia selari dengan tema nasional 1 Malaysia.

PERNIAGAAN
Dalam aspek perniagaan, Program Pembangunan Usahawan Muda (PPUM) adalah juga merupakan satu inisiatif strategik TEKUN Nasional untuk menggalakkan penyertaan lebih ramai golongan muda serta belia untuk mencebur diri dalam bidang usaha niaga dan perniagaan. Bagi melaksanakan program ini dengan lebih tersusun dan berkesan, pihak TEKUN Nasional akan mengenal pasti syarikat-Syarikat yang berpotensi untuk menyediakan peluang-peluang perniagaan (Business Opportunities) kepada para belia yang terlibat dengan program ini.
Syarikat-syarikat ini juga adalah merupakan Syarikat Rakan Strategik kepada TEKUN Nasional yang terlibat dengan Program Rakan Niaga serta Syarikat-Syarikat yang berpotensi dan kukuh yang akan bertindak sebagai pembimbing dan mentor. Menerusi Program ini, TEKUN Nasional dengan kerjasama Syarikat-syarikat Rakan Strategik tersebut akan menyediakan maklumat, peluang-peluang perniagaan, pinjaman modal, khidmat nasihat dan bimbingan, sokongan perniagaan serta jaringan usahawan kepada para belia yang menyertai program ini.
TEKUN Nasional juga akan bekerjasama dengan pihak Kementerian Belia dan sukan bagi menjayakan program ini. Adalah diharapkan semoga dengan pelaksanaan program ini maka lebih ramai golongan muda serta para belia dan golongan siswazah terutamanya dapat mencebur diri dalam bidang perniagaan dan seterusnya menjadi usahawan muda yang berpotensi dan berjaya.

TABUNG EKONOMI BELIA
Skim Tabung Ekonomi Belia (STEB) di bawah Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Ekonomi Belia adalah merupakan tabung amanah yang diuruskan oleh Kementerian Belia dan Sukan. Ia bertujuan untuk memberi pinjaman perniagaan kepada golongan belia. Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS) berperanan menyediakan dana pinjaman dan melantik institusi kewangan sebagai pengurus dana yang bertanggungjawab untuk memproses, mengeluarkan dan mengutip balik bayaran pinjaman.

SKIM BELIA NIAGA-I
Sementara itu, Skim Belia Niaga-I (SBN) juga disediakan kepada golongan belia. Ia adalah satu program di mana Kementerian Belia & Sukan (KBS) menawarkan pinjaman melalui peruntukan Tabung Dana Kumpulan Wang Amanah Ekonomi Belia kepada belia-belia yang berpotensi di dalam bidang-bidang keusahawanan dan perniagaan terpillih. Tujuan pembiayaan adalah untuk modal kerja (membeli bahan mentah), pembelian peralatan perniagaan, aset tetap atau tapak perniagaan di kalangan golongan belia.
Maklumat kursus dan bimbingan yang kami kendalikan adalah sebagaimana berikut;-

KURSUS ASAS TEKNOLOGI MEMPROSES CINCAU
Kursus ini dilaksanakan  bagi melahirkan usahawan yang menceburkan diri secara serius dalam industri memproses minuman halal  dan makanan berasaskan kacang cincau.
Teknik mengeluar cincau merupakan satu teknik yang mudah walaupun dikeluarkan dalam skala rumahtangga maupun pada skala yang besar dengan tenaga kerja yang ramai.
Dengan menyertai kursus ini para peserta akan didedahkan kepada proses-proses pengeluaran produk cincau yang boleh dihasilkan dari rumah, bengkel mahupun di kilang yang khusus berasaskan kepada modal yang dimiliki.
Selaras dengan peruntukan Akta Makanan 1985. peserta akan didedahkan dengan prosedur yang dipermudahkan bagi membolehkan mereka untuk terus memajukan perusahaan kearah mencapai mencapai status IKS.
Dikendalikan oleh tenaga pengajar yang berpengalaman dan mempunyai maklumat bagi peluang-peluang serta kemudahan daripada Agensi Kerajaan kearah melahirkan lebih ramai usahawan didalam bidang ini.

PELAKSANAAN
Kursus akan dijalankan secara hands-on untuk memastikan peserta mahir dari segi teknikal pengeluaran produk yang bermutu dan komersil . Di samping itu, peserta akan didedahkan dengan kaedah menjalankan perniagaan secara profesional terutama dalam aspek keusahawanan, pengurusan kewangan, pengurusan pemasaran. 

PESERTA
Terbuka kepada semua golongan.

KEMUDAHAN DISEDIAKAN
Makan minum, nota kursus dan bahan-bahan mentah disediakan sepanjang tempoh kursus.

KANDUNGAN KURSUS :
A) PENGENALAN
1. Memahami keperluan bagi minuman  mengikut Akta Makanan 1985.
2. Teknik membuat cincau.
3. Bahan-bahan asas bagi memproses cincau.
4. Mengenal kondisioner makanan yang dibenarkan.
5. Mengenal pengawet yang dibenarkan serta kadar yang benarkan oleh undang-undang.
7. Mengenal perisa dan fungsinya.
8. Mengenal pewarna yang dibenarkan.
9. Formulasi membuat minuman cincau
10. Mengenal alat-alat penyukat.
11. Cara memulakan perusahaan
12. Cara membuat produk tahan lama.
13. Teknik pembotolah dan pembungkusan. 
14. Mengenal pasti keperluan mesin bagi skala industri.
15. Mengenalpasti mesin alternatif bagi bajet terhad.
16. Teknik melakukan R&D bagi menghasilkan produk bermutu.
B) PRODUK-PRODUK YANG BOLEH DIHASILKAN
i. Cincau hitam
ii. Cincau berperisa
iii. Minuman cincau
C) TEKNIK PEMBUNGKUSAN / PEMBOTOLAN MINUMAN CINCAU
i. Botol kaca
ii. Botol plastik HDPE
iii. Botol plasti PET
iv. Tin aluminium
D) TEKNIK PENGAWETAN MINUMAN CINCAU
i) Bahan pengawet, bahan penstabil
ii) Teknik pesteurisasi
iii) Teknik sterilisasi- Retort digunakan bagi memasukan  bagi produk distim dengan wap panas 121 darjah celsius selama 15 minit. 
E) PELEBELAN
i. Piawaian perlebelan
ii. Info yang diperlukan pada label
ii. Prosedure mendapatkan sijil pengesahan Ujian makmal bagi mendapatkan pengesahan makmal kandungan bahan dalam produk yang dihasilkan dan yuran.
F) BAR CODE
i) Keperluan Bar Code
ii) Pengenalan Bar Code GS1 Malaysia
iii) Pendaftaran dan yuran
G) TRADE MARK
i) Mendaftar jenaman produk minuman anda
ii) Tatacara pendaftaran
iii) Ibu Pejabat dan Pejabat Cawangan Pendaftat
iv) Pendaftaran melalu ajen.
H) PENUTUP
i. Memproses cincau merupakan satu bidang keusahawanan yang berdaya maju kerana produk ini mempunyai permintaan yang sentiasa meningkat.
ii. Industri ini boleh diceburi dengan mudah kerana boleh dimulakan dengan menggunakan teknologi asas yang mudah dan murah dirumah atau bengkel.
iii. Bila telah memulakan industri secara kecilan, anda berpeluang memohon bantuan dan geran yang disediakan oleh agensi-agensi kerajaan untuk meningkatkan usaha anda ketahap IKS.
Tempat Kursus : 
WMK FOOD INDUSTRIES
Lot 14915 Taman Mengkuang Indah
Tingkat Bawah, Kg. Padang Mengkuang
Bukit Payung, 21600 Marang
Terengganu.

YURAN PENYERTAAN BAGI TARIKH BERJADUAL :
1. Individu - RM250.00
2. Berkumpulan 5 orang - RM 200.00 / seorang

Yuran termasuk:-
- Kos Penyediaan Bahan Untuk Praktikal
- Kos Makan dan Minum Sepanjang Kursus
- Nota-nota Lengkap
- Sijil Penyertaan kursus

HUBUNGI : JIKA ANDA BERMINAT DENGAN KURSUS TERSEBUT 
BOLEH HUBUNGI NO YANG DIBERI UNTUK MAKLUMAT LANJUT / PENGESAHAN KEHADIRAN DAN MEMBUAT PEMBAYARAN DEPOSIT.
H/P : 013-9389712 (CALL/SMS/WHATAPPS)

WALAUBAGAIMANAPUN ANDA BOLEH MENGHADIRI KURSUS INI BILA-BILA
MASA YANG SESUAI DENGAN ANDA SEPERTI SYARAT-SYARAT BERIKUT :
1. Sekiranya anda berminat untuk mengikuti kelas secara perseorangan, kelas secara ekseklusif diadakan mengikut waktu dan masa yang sesuai dengan anda setelah mengatur dengan pengurusan kami.
2. Masa yang diperlukan untuk satu-satu kelas selama lebih kurang 4 jam
3. Kelas di area Marang, berdekatan dengan Bandaraya Kuala Terengganu.
4. Dapat membuat tempahan awal bagi memastikan waktu yang sesuai dengan anda dapat dipenuhi.
5. Yuran kelas individu RM 450.00
6. Peserta perseorangan dibenarkan membawa seorang pembantu, seperti ahli keluarga/kawan atau pekerja tanpa apa-apa bayaran tambahan.

Hubungi 013-9389712 untuk menetapkan masa.

Read more at 

2 comments:

  1. Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
    �� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ReplyDelete